Başbakan Ahmet Davutoğlu: 'Artık Yeter'

GÜNDEM Haber Girişi : 29 Eylül 2015 02:36
Başbakan Ahmet Davutoğlu: 'Artık Yeter'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin terör konusundaki yaklaşımının tüm terörist örgütler için aynı olduğunu söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin terör konusundaki yaklaşımının tüm terörist örgütler için aynı olduğunu söyledi. Suriyeli mültecilerin trajedilerini gündeme getirmeye devam edeceklerini ifade eden Davutoğlu, uluslararası camianın ilk başlarda önemsemediği mülteci sorununun, kriz haline dönüştüğünü söyleyerek kimsenin bu konuya göz yummaması gerektiğini kaydetti. Davutoğlu, Esed rejimiyle ilgili de "Artık yeter zamanı geldi" yorumunu yaptı.

Başbakan Davutoğlu, BM'de düzenlediği basın toplantısında Suriye'de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Meseleye üç boyutlu baktıklarını ve en önemli sorunun hala Suriye'deki Esed yönetimi olduğunu ifade eden Davutoğlu, Suriye'deki durumun her geçen yıl daha da vahim bir hale geldiğini söyledi. Davutoğlu, Suriye konusunda "yeter" demenin zamanı gelmiştir diye konuştu. İşte Davutoğlu'nun o açıklamaları;

"Burada da Başkan Obama'nın katılımıyla, terörle ilgili konuları ele alacağız. Çünkü terör, ırk, etnik köken ya da mezhebe bakılmaksızın hepimizin ele alması gereken çok önemli bir konu. Türkiye'nin de DEAŞ, PKK, DHKP-C ve diğer başka terör örgütleri karşısında çok ciddi meseleleri var. Türkiye'nin terör konusundaki yaklaşımı bütün terörist örgütler açısından aynıdır ve yapılacak bu uluslararası toplantıda meslektaşlarıma, bütün liderlere Türkiye'nin terör faaliyetlerine ilişkin bakış açısı ve faaliyetlerinden bahsedeceğim.

"MÜLTECİ SORUNU KÜRESEL KRİZ HALİNE GELDİ" 

Bunun küresel bir kriz olduğu konusunda sanırım hepimiz çok netiz şu anda. Çünkü bu krizi hiçbir şekilde gözardı edemeyiz, unutamayız. Çünkü binlerce milyonlarca insan evlerini terk etmek zorunda kaldı, kendileri için aileleri için daha iyi bir gelecek arıyorlar. Hiç kimse Aylan'ın resmini unutamaz. Bu resim ve Avrupa'ya doğru giden, yürüyen mültecilerin hali ya da botlarla denizi aşarak Avrupa'ya varmaya çalışan insanların durumu sorunun ne kadar alarm verici boyutlara geldiğini gösteriyor.

ÜÇ AŞAMALI STRATEJİ

Birinci aşamada yeni mülteci dalgalarını nasıl önleyebiliriz. Türkiye'ye, Avrupa'ya başka ülkelere giden, daha iyi bir hayat arayan insanların yeni dalgalar halinde gelmesini önleyebilmenin tek yolu Suriye rejiminin zulmünün önüne geçmek ve DEAŞ gibi terör örgütlerini önlemek. Ayrıca mülteci sayısını en aza indirebilmek için Suriye içindeki güvenli bölgelerde onların kalabilmelerini sağlamamız lazım, bunu çok uzun zamandır söylüyor Türkiye zaten. Fakat Türkiye'nin bu söyledikleri uluslararası toplum tarafından maalesef duyulmuyordu ama şu an en azından söyleyebilirim ki genel olarak mülteci konusunun mümkünse Suriye içerisinde çözülmesi konusunda bir anlayış oluşuyor ve biz de liderlerle bunun nasıl olabileceğini konuşuyoruz.

İkinci mesele mevcut mültecilerin durumunun ne şekilde yönetileceğidir. Türkiye'de 2 milyon Suriyeli ve 200 bin Iraklı, başka ülkelerde de yüzbinlerce mültecinin bulunmaktadır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.