BAŞBAKAN: BELEDİYELER BİRLEŞTİRİCİ TOPARLAYICI OLACAK

SİYASET Haber Girişi : 14 Ekim 2014 22:45
BAŞBAKAN: BELEDİYELER BİRLEŞTİRİCİ TOPARLAYICI OLACAK
Başbakan Ahmet Davudoğlu, belediye başkanlarının bölge halkının gerçek temsilcileri olduğuna işaret ederek, kimsenin bölge halkını temsil etme konusunda tekele sahip olmadığını vurguladı.
Başbakan Ahmet Davudoğlu, belediye başkanlarının bölge halkının gerçek temsilcileri olduğuna işaret ederek, kimsenin bölge halkını temsil etme konusunda tekele sahip olmadığını vurguladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu belediye başkanlarıyla yaptığı buluşma sonrası konuştu.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

Onların yaktığı yıktığı her binayı en iyi şekilde yeniden inşa edeceğiz. Yangınlarda bazı belediyeler itfaiye aracı vermedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çözüm sürecinde bazı çevreleri muhatap almamız onların Kürt halkının, Kürt kökenli vatandaşlarımızın yegane temsilcisi olduğu anlamına gelmez. Doğu Anadolu'da ve Güneydoğu Anadolu'da hala en büyük parti AK Parti'dir" dedi.

Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde partisinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki belediye başkanlarıyla bir araya geldi. 

Belediye başkanlarının hem gözlemleri hem de gözlemleri dışında alınması gereken tedbirler konusundaki kanaatlerini dinlemekten memnuniyet duyduklarını söyleyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün grup toplantısında ifade ettiğim gibi, bu vandallar, bu şiddet ve terör yanlıları aslında bayramda başlattıkları bu saldırılarla üç temel hususu hedef aldılar, birincisi kamu binaları ve kamu otoritesini temsil eden kurumlar. Birçok binamız, bin 211 bina, 214'ü okul olmak üzere tahrip edildi, yıkıldı. Bu barbarlıktır. Yine işyerleri tahrip edildi, sivil araçlar, 531 sivil araç yakıldı, acaba o sivil araçların sahibi olan vatandaşlarımız o araçları elde edebilmek için ne kadar büyük bir çaba sarfettiler. 631 resmi araç. Burada da çözüm sürecinin bölgeye getirdiği barış ortamının yatırımları teşvik etmesiyle elde edilen ekonomik canlanma ve bölge halkının ümitleri tahrip edilmek istendi ve nihayet AK Parti teşkilatları üçüncü olarak hedef alındı, AK Parti belediye başkanları yani sizler, belediye meclis üyeleri ve AK Parti yerel yöneticileri hedef alındı. Bununla da kendi siyasi ideolojileri ve partileri dışında alanda hiçbir varlığa tahammüllerinin olmadığını göstermiş oldular. Şimdi biz de bugün de vurguladığım gibi hem kamu düzenini tesis edeceğiz, hem bütün bu ekonomik kaybı telafi edici tedbirler alacağız ama en önemlisi de bunları destekleyecek mahiyette halkımızın özgüvenini ve psikolojisini üstün tutacak şekilde sizlerin yanınızda olacağız, her türlü her şartta bundan emin olunuz."

AK Partili belediye başkanlarının baskı ortamına direnerek, bölgelerinde ve Türkiye'de demokrasiyi savunduklarını ifade eden Davutoğlu, "Vandalizm, şiddet, baskı eylemleri karşısında dimdik durarak demokrasi kahramanı oldunuz. Hepinizi tebrik ediyorum. Bu vandalizim karşısında hiçbir siyasi kadro sizler gibi duramazdı, çünkü biz bu yola çıkarken Allah'tan başka hiçbir güçten korkmamak ahdiyle, andıyla yola çıktık, sizler de bunun gereğini yaptınız. Demokrasi kahramanı olarak başınız dik olmalı, halkın karşısına çıktığınızda 77 milyonun ve demokrasi aşığı çok geniş bir AK Parti kadrosunun fertleri olduğunuzu hiç unutmayınız" dedi.

Davutoğlu, belediye başkanlarının bölge halkının gerçek temsilcileri olduğuna işaret ederek, kimsenin bölge halkını temsil etme konusunda tekele sahip olmadığını vurguladı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Çözüm sürecinde bazı çevreleri muhatap almamız onların Kürt halkının, Kürt kökenli vatandaşlarımızın yegane temsilcisi olduğu anlamına gelmez. Doğu Anadolu'da ve Güneydoğu Anadolu'da hala en büyük parti AK Parti'dir ve oradaki kardeşlerimizin temsilcileri yerel yöneticileri olarak sizlersiniz. Orada, bölgede analarının ak sütü gibi helal oylarıyla halkımız sizi temsilci kıldı, size bir emanet verdi. Bu emaneti taşırken hiçbir güçten çekinmeyizin, korkmayınız. Şimdi nasıl burada, bu masa etrafında bir aile bilinciyle konuştuk, döndüğünüzde de sivil toplum kuruluşlarıyla, kaanat önderleriyle, sizin iliniz veya ilçenizde kimler varsa onlarla oturarak bir muhasebe yapınız. Yerel yöneticilik aynı zamanda yerel liderlik demektir. Lider ne kadar kararlıysa halk da onunla birlikte o kararlılığı gösterir. Sizlere güveniyoruz, sizler kendi ilinizin, ilçenizin öncüleri olarak bu kararlılığı gösterme dirayetine sahipsiniz, o anlamda size güvenimiz tamdır. Bizler bütün o bölgede, illerimizde, ilçelerimizde bulunan kardeşlerimize, vatandaşlarımıza selamlarımızı götürünüz."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu topraklarda kimse, eşit vatandaşlara eşkıyalık ve baskı uygulayamaz. Çözüm süreci, bizim irademizdir, en güçlü şekilde bu iradeyi savunmaya, korumaya devam edeceğiz halkımızın huzuru için ama çözüm sürecinin kamu düzensizliğine bir bahane olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

"Onlar şiddet yapar, onlar vandalizm uygular, bizler inşa ederiz, ihya ederiz. Biz, selamlaşarak tüm il ve ilçelerimizde aramıza ekilmek istenilen fitne tohumlarına karşı ortak vicdanımızı, bilincimizi harekete geçirelim" diyen Davutoğlu, bu konuda alınacak tedbirlere ilişkin açıklama yaptı.

Başbakan Davutoğlu, katılımcıları şu ana kadar dikkatle dinlediklerini ve kendisinin programından ötürü buradan ayrıldıktan sonra da yine değerlendirmelerin dikkatle dinleneceğini ifade ederek, hazırlanacak raporun bizzat kendisi tarafından konacağını ve burada gündeme getirilen konuların, taleplerin tek tek gözden geçirileceğini bildirdi. Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Madem ki AK Parti belediyeleri, madem ki AK Parti binaları hedef edilmiştir, orada al bayrağı da AK Parti bayrağını da dalgalandırma cesareti gösteren sizlere, her konuda destek olmaya devam edeceğiz. 

Alınması gereken güvenlik tedbirlerini hiç aksatmadan alma konusunda İçişleri Bakanımıza ve valilerimize talimatlar verildi. Yasal düzenleme yapılması gereken hususları Bakanlar Kurulumuzda ele aldık. Bu topraklarda kimse, eşit vatandaşlara eşkıyalık ve baskı uygulayamaz. Çözüm süreci, bizim irademizdir, en güçlü şekilde bu iradeyi savunmaya, korumaya devam edeceğiz halkımızın huzuru için ama çözüm sürecinin kamu düzensizliğine bir bahane olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz."

"Yangın yerinde gül yetiştireceğiz"

Ekonomik ihtiyaçlar konusunda da destek vereceklerini ifade eden Davutoğlu, "Yangın yerinde gül yetiştireceğiz" dedi. Davutoğlu, Van depreminde büyük bir afet yaşandığını anımsatarak, "Ama Van'ı nasıl inşa ettiğimizi Vanlılar bilir. Bu kadar kısa sürede Van'ı inşa etme kudretine sahip ama en önemlisi de merhametine sahip başka bir devlet yoktur" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"O, tabii bir afetti, maalesef sosyal bir afet niteliğindeki bu şiddet yanlılarının, onlar böylesi bir afetin temsilcileri oldular. Onların yaptığı vandalizm karşısında da onlara şunu göstereceğiz ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin vatandaşları ve yerel yöneticileri sahipsiz değildir. Onların yıktığı her binayı, daha güzel şekilde yeniden inşa edeceğiz. Yıkılan her belediye binası, kendilerinin olmadığı için ya da kendilerine oy vermediği için cezalandırılmak istenen her belediye ve o belediye halkının yanında olacağız ve o binaları en güzel şekilde yeniden inşa edeceğiz, ihya edeceğiz, ne gerekiyorsa yapacağız."

Davutoğlu, yakılan araçlar yerine yenisinin getirileceğini de belirterek, "Yakılan araçlarınız bir ise ikisi gelecek" dedi. "Yerel yöneticilik anlamında, maalesef utanç verici bir tablo ile de karşı karşıya kaldık" diyen Davutoğlu, "Yangınlar sürürken, bazı büyükşehir belediye başkanlarının sizlere itfaiye aracı vermediğini biliyoruz" açıklamasında bulundu.

Ahmet Davutoğlu, yangın sürerken itfaiye araçların depoda beklemesinin bir suç olduğunu vurgulayarak, belediyelere bu imkanların ihtiyaç hissedildiğinde hizmetin verilmesi için sağlandığını söyledi. Buna yönelik de tedbir alınacağının altını çizen Davutoğlu, özellikle ilçe belediyelerin ihtiyacı olan araç ve gereçlerin de en kısa zamanda temin edileceğini bildirdi.

"Her bir belediyemize bir kardeş belediye tahsis edilecek"

Davutoğlu, sivil vatandaşların da zararlarının mümkün olduğunca kısa zamanda tanzim edilerek ekonominin tekrar canlandırılacağını belirtti.

Tüm bunların üstesinden gelineceğine işaret eden Davutoğlu, "Kardeş belediye anlayışıyla her bir belediyemize batıdan orta Anadoludan bir kardeş belediye tahsis edilecek. Bunlar, Türkiye'nin doğusunun batısının, kuzeyinin güneyinin farklı olmadığını görecekler" diye konuştu. 

"Boyun eğmediniz, boyun eğdirilemeyeceksiniz"

Davutoğlu, Van depreminden sonra nasıl bir seferberlik ilan edildiğinin, ülkenin dörtbir yanından yaraların sarılması için koşulduğunun iyi bilindiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Şimdide seferberlik ilan ediyoruz. Doğusu batısıyla kuzeyi ve güneyi ile bütün Türkiye'de yardımlaşma seferberliği ilan ediyoruz. AK Parti'nin batı, Orta Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz bölgesindeki belediyeleri tam bir seferberlik halinde sizlere yardım için harekete geçecekler. 

Herşey telafi edilir, yıkılan bina yeniden yapılır, yanan yerde çok daha güzel eserler yapılır. Telafi edilmeyecek tek şey özgüven eksikliğidir. Kendimize güvenimizi kaybettik mi, işte o zaman telafisi mümkün olmayan bir yola gireriz. Zaten bu eşkiyaların hedefi de sizin kendinize güveninizi kaybetmenizdir. Devletinize olan güveni kaybetmenizi istediler. Biz de sizi buraya çağırarak, Başkent'te size şu mesajı veriyoruz. 'Ne olursa olsun özgüveninizi kaybetmeyin.' Bütün Türkiye, sizin yanınızdadır, oradaki kardeşlerimizin yanındadır ve Türkiye'nin komşu ülkelerde yaşanan şekilde herhangi bir kargaşa ortamına girmemesi için her türlü tedbir de alınacaktır. 

Bu milletin beka söz konusu olduğunda, bir felaket, bir acı söz konusu olduğunda nasıl omuz omuza verdiğine tarih de şahittir, gelecek nesiller de şahit olacaklar. Ben bir kez daha vakur duruşunuz, metin tavrınız ve dirayetiniz dolayısıyla teşekkürlerimi sunuyorum. Sadece Hükümetimiz adına, sadece AK Parti adına değil, bütün millet adına hepinize tek tek teşekkür ediyorum. Boyun eğmediniz, boyun eğdirilemeyeceksiniz."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.