ARAPÇA NE ZAMAN YASAKLANMIŞTI?

GÜNDEM Haber Girişi : 30 Mayıs 2020 15:08
ARAPÇA NE ZAMAN YASAKLANMIŞTI?
Yüzlerce yıldır minarelerde okunan Arapça ezan İsmet İnönü'nün Başbakan olduğu 1932 yılının Temmuz ayında Diyanet'in yayınladığı genelge ile tüm yurtta uygulamaya konuldu.

İşgalcilerin bile yapmaya gücü yetmemişti


    Yüzlerce yıldır minarelerde okunan Arapça ezan İsmet İnönü'nün Başbakan olduğu 1932 yılının Temmuz ayında Diyanet'in yayınladığı genelge ile tüm yurtta uygulamaya konuldu. İlk Türkçe ezanı da 30 Ocak 1932 tarihinde Hafız Rifat Bey’e Fatih Camii'nde okutturdu.


    1938'de Hatay'a giren Türk komutanların ilk işlerinden birisi, Arapça ezanı yasaklatmak oldu. Halk şaşkındı. Zira Fransız işgalcilerin bile dokunmadığı ezanın Türkler tarafından yasaklanmasının anlaşılır bir yanı yoktu. Halk yasağı delmek için minarelere delileri çıkartıp Arapça ezan okutmuştu. Yalnız camilerde değil, evlerde de Arapça ezan okumak yasaklanmıştı.


    Bu yüzden yüzlerce kişi hapislere girdi, karakollarda dayak yedi, işinden atıldı veya para cezası ödedi. Türkçe ezan okumamak için Güneydoğu'dan Irak ve Suriye'ye göç edenler olmuştu.

    16 Haziran 1950'de, Başbakan Adnan Menderes'in yoğun çabası ile sona eren Türkçe ezan işkencesi 18 yıl sürmüştü. Arapça ezanın özgürlüğüne kavuştuğu gün Bursa'da bir camide ikindi ezanı tam 7 kere okunmuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.