ÇİFTÇİ SORUNLARI ÜZERİNE

 ÇİFTÇİ SORUNLARI ÜZERİNE
Ege bölgesinin en bereketleri ovalarından birisi Küçük Menderes ovasıdır.
Eskiden daha çok pamuk üretiminin yapıldığı bu topraklar günümüzde meyveciliği ile anılıyor. Dört mevsim ürün alınan bu topraklarda şeftali, nar, ayva, elma, narenciye, zeytin, elma, armut, kavun-karpuz gibi birçok ürün yetiştiriliyor ve yurt içi ve yurt dışında tüketiciye sunuluyor.


Her sektörün kendince sorunları var elbette.


Bir haftadır memleketim olan İzmir'in Selçuk ilçesindeyim.


Benim ailemde çiftçilik yapar ve kazancını bu topraklardan elde eder. Birçok aile gibi.


Bugün 2014 yılında 19 Mayıs üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun olmuş genç bir ziraat mühendisi olan İsmail Cem Şahin Bey'le sohbet etme imkânım oldu.
Söz döndü dolaştı çiftçilerimizin yaşadığı sorunlara geldi.


Çalıştığı firmada yaptığımız sohbetten sonra şu konularda çiftçilerimizin destek beklediği izlenimini edindim.


1- Akaryakıt, gübre ve tarla elektriği fiyatlarının yüksek oluşu çiftçiyi zorluyor.
2- Kaliteli ürün yetiştirme esnasında yapılan harcamaların, ürünün pazarlanmasından elde edilen gelire göre istenen seviye olmaması da ayrı bir sorun.
3- Kooperatifleşmeye yeterince önem verilmemesini de önemsiyor çiftçimiz. Ve bu konuda çiftçilerin bilinçlendirilmesini talep ediyorlar.
4- Üretilen üründen elde edilen gelirin daha çok tüccar ve komisyoncuya gelir getirmesinden dertli çiftçimiz. Ürünü daha tohum halinden meyve verene kadar verilen onca emeğe rağmen aracıların çiftçiye göre daha fazla gelir etmesi. Elbette aracıda, diğer esnafta kazanmalı ama çiftçi sanki bu süreçte en az kazancı olan taraf olarak göze çarpıyor. Örneğin çiftçinin tarladan toplayıp 1.50 TL ye sattığı ürün marketlerde 5 ? 6 TL ye satılıyor.
5- Selçuk gibi meyve üretiminin fazla olduğu bir bölgede ürün depolama imkânlarının kısıtlı olması da yine ayrı bir sorun.
6- Yine tarımsal desteklemelerin artmasını, ziraat odaları ve tarım kredi kooperatiflerinin de çiftçinin daha yakınında olmasını istiyor çiftçimiz.


Gördüğüm kadarıyla çileli bir süreç sonrasında alın teri ile ortaya çıkan ürünün karşılığını beklemek herkesin hakkı. Çünkü ürün yetiştirmek çok çileli, zor ve emek gerektiren bir iştir.


Ürün yetiştirmenin tüm aşamalarını yaşamış ve bilen birisi olarak bu konuları gündeme getirmenin yarar getireceğini düşünüyorum.


Tarım faaliyetlerini aksatmadan ve büyük bir özveri ile ortaya koyan çiftçilerimizin bu kadar talepte bulunmasını da gayet doğal buluyorum.
Etiketler : Celalettin Tutkun
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.